Democracy assistance and democratization
دانشگاە برگن
دانشکدە علوم سیاسی تطبیقی
پاییز ٢٠١٢
امیر سلیمی
قسمت پنجم
آرن استرند ادارە سیاسی حکومت را به شرح زیر توصیف میکند:
. حکومت متمرکز (32 وزیر)
. مدیریت استان/ استانداران (به علاوه نمایندگان وزرای مرکزی)، ترکیبی از فرمانداران و روسای پلیس منصوب شده توسط خود و حکومت
. مدیریت ناحیه (ولسوالی) یک مکان اما کمتر مهم (فرماندهان کوچکتر)
. دهکده/شهرک (ارباب/وکیل گذر)
. روستای “شورا” – ٢٠١٢: شوراهای توسعه جامعه (انتخابی) – یا بازگشت به مالک (انتصابی)
. نبرد بر سر منابع، متمرکز – نفوذ کمی در استانها
(ستراند: 2012)
موازنه قوا در افغانستان بین قدرت مرکزی ضعیف و جنگ سالاران و ملاها تقسیم شده است که تأثیر زیادی بر تمام ابعاد جامعه امروز افغانستان دارند.
«به جای یک مرکز روشن، رهبران محلی متعددی از جمله فرماندهان، سرشناسان قبایل و ملاها وجود داشتند که در طول جنگ و در نتیجه آن به قدرت رسیده بودند و غیره»
(Roland and Sisk 2009: 229)
ب) بحران هویت ملی: افغانها به جای وابستگی افغانی، خود را با تعلقات و وابستگیهای قومی و قبیلهای میشناسانند و تعریف میکنند. این امر منجر به تبعیض، تفرقه و اقدامات قوم گرایانه میشود.
ج) نابرابری حقوقی: باید با مردم به طور مساوی رفتار شود، اما وضعیت در افغانستان متفاوت است.
کسانی که موقعیت اجتماعی بالایی دارند، در ادارات دولت و نهادهای حکومتی قدرت دارند یا از حمایت حکومت برخوردارند به آسانی از فیلتر/سانسور/باریکه و یا گذر تنگ قوانین رد میشوند. اما قانون برای افراد دیگر سخت است زیرا آنها فقیر هستند و به گروههای ضعیف جامعه تعلق دارند. اکثر منازعات حل شده توسط جرگه – نمایندگان منتخب از روستاهای اطراف – درگیریهای مدنی است، با برخی اختلافات خانوادگی و پروندههای جنایی، که از آداب و رسوم محلی و شریعت به عنوان منابع قانونی خود استفاده میکنند.
اقدامات اجرایی شامل فشار اجتماعی و ارجاع به مقامات مجری قوانین مدنی است. افغانها با تمسخر و تظاهر، به درک سیستم از «عدالت» میبالند و ترجیح میدهند از سیستم غیررسمی استفاده کنند، زیرا سیستم رسمی حکومت بسیار فاسد تلقی میشود.
.بنا بە گزارش سازمان ملل: 80 درصد مردم افغانستان به قوه قضاییه افغانستان اعتماد ندارند.
. برای جلوگیری از نفوذ طالبان: سیستم قضایی غیررسمی را تقویت کنید.
. ملاحظە، این اقدام منجر بە تقیت فرماندهان شد: – پیوند بین نهادهای رسمی و غیر رسمی.
(ستراند: 2012)
ادامه دارد.
امیر سلیمی
٩ ژانویە ٢٠٢٢