در روزهاى شنبه و يكشنبه ٢٠ و م٢١ آوريل ٢٠٢٤ هيئتى از سازمان دمكراتيك يارسان به سرپرستى آقاى ناوخاص نظرى عضو شوراى مركزى سازمان،در كنفرانس سالانه “كنگره ملى كوردستان” شركت نمود.
هيئت سازمان دمكراتيك يارسان به گرمى توسط هيئت رئيسه ك ن ك مورد استقبال قرار گرفت.
اولين روز كنگره مختص قرائت پيام رياست مشترك كنگره و سازمانها و احزاب عضو بود.
آقاى ناوخاص نظرى به نمايندگى از سازمان دمكراتيك يارسان ،پيام سازمان را در قالب يك سخنرانى به گوش حضار رساند و از دعوت ك ن ك بابت شركت و حضور در كنفرانس قدردانى نمود.
آقاى نظرى در سخنرانى خود به معضلات و فشارهاى وارده بر جامعه يارسان توسط جمهورى اسلامى اشاره نمود و گفت كه جامعه يارسان با توجه به خواستگاه فکری و باوری خود مبنى بر اجتناب از خشونت در تضاد آنتاگونيستى ايدئولوژيك با رژيم حاكم قرار دارد.
جامعه يارسان در ابتداء انقلاب حداكثر تلاش خود را نمود تا تضاد با نظام حاكم قرار نگيرد، وليكن رژيم جمهورى اسلامى عليرغم وعده آزاديهاى سياسى و اجتماعى ،كليه اصول اوليه را زير پاگذاشت و عملا جامعه يارسان را از پروسه اجتماعى حذف نمود.
يارسانيان در مناصب دولتى پذيرفته نمى شوند و در صورت درخواست شغلى اعم از دولتى يا نيمه دولتى از فيلترهاى متعدد عبور داده مى شوند و در اغلب مواقع تنها به علت يارسانى بودن رد مى شوند .
پروسه گزينش در جمهورى اسلامى سبب شده است كه يك يارسانى به ندرت قادر به كسب يك شغل دولتى مى شود و اگر يك يارسانى بخواهد از صافيهاى گزينش رد شود،،بايستى خود را يك مسلمان و ترجيحا يك مسلمان شيعه قلمداد كند، در غير اين صورت تصاحب فرصت شغلى غير ممكن مى نمايد.
هيئت سازمان دمكراتيك يارسان در خلال دو روز كنفرانس كنگره ملى كوردستان، با احزاب و شخيصتهاى متعدد ديدار و تبادل نظر داشت.
هيئت س د ى از انعكاس وضعيت جامعه يارسان در گزارش سالانه كنگره ملى تقدير نمود و از اينكه دین يارى ،دين صلح و همزيستى مسالمت آميز و دين اصيل و كهن كوردى است ،سپاسگزارى نموده و آنرا اثبات اين واقعيت تاريخى مى دانست كه دين يارى و جامعه يارسان مى توانند بنياد يك جامعه دمكراتيك و آرام را مهيا كنند.
هيئت س د ى از البته از عدم اتخاذ موضع قاطع و در موقع كنگره ملى كوردستان نسبت به يورش وحشيانه باندهاى فاشيستى سلفى در مناطق يارسان نشين انتقاد نموده و خواستار برداشتن گامهايي در اين رابطه شد.
سازمان دمكراتيك يارسان همچنين از كنگره خواست كه موضوع مصائب و فشارهاى وارده بر جامعه يارسان در ايران ، مقدمات يك كنفرانس حقوق بشرى در اتحاديه اروپا را مهيا كند وهمراه سازمان دمكراتيك يارسان نقض فاحش حقوق بشر اين جامعه را در كار نشستهاى چند جانبه با رهبران و نمايندگان اروپا مورد بحث و بررسى قرار دهند.
هيئت س د ى همچنين خواستار تفعيل و اكتيو شدن بيشتر كنگره ملى كوردستان در ارتباط با تحولات سياسى در كوردستان ايران و كل ايران شد.
در حاشيه كنفرانس كنگره ملى كوردستان، پانلهاى مربوط به كوردستان ايران نيز ترتيب داده شده بود كه هيئت سازمان دمكراتيك يارسان فعالانه در آنها شركت نموده و نقطه نظرات سازمان را در مورد جايگاه شعار “ژن،ژيان،ئازادى” تشريح نمود.
لازم به ذكر است كه آخرين كنگره سازمان دمكراتيك يارسان،كنگره “ژن ،ژيان،ئازادى”نامگذارى شده بود.
سازمان دمکراتیک یارسان
کمیسیون روابط سیاسی و دیپلماسی
٢٢م آوریل ٢٠٢٤م