یارسانمدیا
06 سپتامبر 2024
با نهایت نگرانی و اعتراض، سازمان دمکراتیک یارسان از یورشهای اخیر حکومت اقلیم کردستان عراق به اردوگاههای احزاب سیاسی کومله و دستگیری اعضا، همچنین کوچ اجباری خانوادههای پناهندگان سیاسی کُرد ایرانی به اردوگاه سورداش، مطلع شده و این اقدامات را به شدت محکوم مینماید. این اقدامات نگرانکننده، نقض آشکار قوانین بینالمللی حقوق بشر و تعهدات بینالمللی اقلیم کردستان و عراق نسبت به حفظ امنیت و کرامت انسانی پناهندگان است.
حکومت اقلیم کردستان عراق ، به عنوان بخشی از جمهوری فدرال عراق ، به کنوانسیونهای بینالمللی متعدد متعهد است که از مهمترین آنها میتوان به کنوانسیون 1951 مربوط به وضعیت پناهندگان و پروتکل الحاقی 1967 اشاره کرد. این کنوانسیونها صریحاً حکومتها را از هرگونه آزار و اذیت پناهندگان و بازگرداندن اجباری آنها به مناطق ناامن منع میکنند.
مطابق با اصل عدم بازگرداندن (Non-refoulement) که در کنوانسیون 1951 و دیگر ابزارهای حقوق بشری بینالمللی به رسمیت شناخته شده است، هیچ پناهندهای نباید به مکانی بازگردانده شود که جان، آزادی یا امنیت وی در معرض خطر باشد. اقدام حکومت اقلیم در اجبار خانوادههای پناهنده به کوچ اجباری، نقض آشکار این اصل است.
همچنین بر اساس ماده 3 کنوانسیون اروپایی حقوق بشر و میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی (ICCPR) ، هرگونه کوچ اجباری، دستگیری غیرقانونی و برخورد خشونتآمیز با پناهندگان به منزله نقض تعهدات بینالمللی حقوق بشری است که حکومت اقلیم کردستان و جمهوری فدرال عراق ملزم به رعایت آنها هستند. ماده 9 میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی نیز به صراحت بر ممنوعیت بازداشت خودسرانه و برخورد غیرانسانی تأکید دارد.
این تحولات نه تنها نقض فاحش حقوق بشر به شمار میروند، بلکه پیامدهای جدی برای امنیت و ثبات منطقهای نیز به همراه خواهند داشت. استفاده از فشارهای سیاسی و توافقات پشت پرده با جمهوری اسلامی ایران جهت سرکوب پناهندگان سیاسی، نقض اصل حاکمیت ملی اقلیم کردستان عراق و اصول دموکراتیک است که این اقلیم بر مبنای آن شکل گرفته است. چنین اقداماتی باعث تضعیف اعتبار بینالمللی اقلیم کردستان و عمیقتر شدن بحران انسانی در این منطقه خواهد شد.
سازمان دمکراتیک یارسان ، از تمامی نهادهای حقوق بشری، از جمله کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) ، شورای حقوق بشر سازمان ملل ، اتحادیه اروپا و دیوان کیفری بینالمللی (ICC) ، درخواست میکند تا در چارچوب تعهدات بینالمللی خود، هرچه سریعتر نسبت به این اقدامات غیرقانونی واکنش نشان دهند و تدابیری فوری برای جلوگیری از گسترش این بحران انسانی اتخاذ کنند.
سازمان دمکراتیک یارسان همچنین از دولتهای اروپایی و جامعه بینالمللی میخواهد با اعمال فشارهای سیاسی و دیپلماتیک بر حکومت اقلیم کردستان عراق ، مانع از ادامه این رفتارهای غیرقانونی شوند و در جهت دفاع از حقوق اساسی و سیاسی پناهندگان کُرد ایرانی مقیم اقلیم کردستان عراق بر اساس کنوانسیونهای حقوق بشر و کنوانسیون ضد شکنجه اقدام نمایند.
این سازمان تأکید دارد که دفاع از حقوق بشر، حاکمیت قانون و جلوگیری از سرکوب سیاسی باید در اولویت جامعه بینالمللی قرار گیرد تا از وقوع تراژدیهای انسانی و تشدید بحرانهای منطقهای جلوگیری شود.
شورای مرکزی سازمان دمکراتیک یارسان
تاریخ: ۴/۹/۲۰۲۴