عشایر و روستانشینان مناطق کورد و یارسانی سالیان سال در مناطق خود بدون دخالت هیچ گروه و ارگانی زندگی شرافت مندانه خود را با وجود تمامی مشکلات و معضلاتی که حکومت اسلامی برای یارسانیان ایجاد کرده و بدون کوچیکترین اعتراض و یا ناراحتی مشغول به زندگی دور از سیاست ، نظام و هر آنچه که وابستگی به نظام دارد ، هستند. اما متاسفانه امروز شاهد نفوذ سازمانی به نام سازمان بسیج به داخل ملت یارسان شده ایم، که بحث دیروز ، امروز و یا فردا نیست و نمی تواند باشد. غیور مردان عشایر در تاریخ دراز منطقه سکونتشان رشادت ها و دلاوریل ها خود را در برگ ، برگ تاریخ ثبت کرده اند و نیاز نه به تعریف و نه به تمجید دارد. عشایر یارسان با کوه و اسلحه بزرگ شده اند با صلح و دوستی بزرگ شده اند ، هر جا که کوه نداشته باشد برای عشایر زندان است، هرجای که بحث مردانگی است ، نام کورد و عشایر کورد برسر زبانهاست ، ولی چند سالی است که سازمان بسیج در داخل عشایر و تمام کوردها که یارسان هم جزئی از این ملت بزرگ هستند که سالیان سال هم دوش وهمراه هم، مثل یک خانواده از امنیت و آب، خاک خود دفاع کرده اند رحنه کرده است و آنها را از هر آنچه که به آن به عنوان یک رفتار شایسته عشایری هست، می خواهند دور کنند.بسیج سازمانی است که توسط شخص خمینی در تاریخ در ۵ آذر ۱۳۵۸ تشکیل شد و پس از تصویب مجلس شورای اسلامی در دی ماه ۱۳۵۹ به صورت قانونی رسمیت پیدا کرد. بیسج تعاریف گوناگونی توسط اشخاص و ارگانهای مختلف دارد خمینی در تعریف و هدف از تشکیل بسیج می گوید :
” اسلام مکتبی است جهانی که هرگز مرز نمی شناسد، شما بسیجیان به عنوان سربازان اسلام اصیل و انقلابی و فرزندان انقلابی امام، هستۀ سپاه جهانی اسلام محسوب می شوید و هدف اصلی من(آقای خمینی) در زمینۀ تشکیل نیروی مقاومت بسیج، دفاع از حریم دین و کمک به مسلمانان تحت ستم در اقصی نقاط این کرۀ خاکی بود. شما بسیجیان باید با تقویت مبانی اعتقادی و روحیۀ رزم آوری، حمایتگر ارزشهای متعالی نظام و انقلاب و همۀ مسلمانان در سراسر جهان باشید زیرا بار اصلی انقلاب بر دوش شما بسیجیان است. تقویت و گسترش بسیج، بیمه کنندۀ دستاوردهای انقلاب اسلامی است. وجود پرارزش نیروی مقاومت بسیج، بیمه کنندۀ دستاوردهای گرانقدر انقلاب اسلامی است و تنها با پشتوانۀ قوی و مستدام بسیج، بقا و استقلال این نظام مقدس اسلامی تضمین خواهد شد باید با همدلی و تکیه بر ایمان سرشار الهی بهای زیادی برای بسیج قائل شویم تا در مواقع حساس، بسیج با آمادگی و دلگرمی وارد عمل شود”. (مجموعه آثار یادگار امام، ج2، ص 63 و 64)
” قضیه بسیج ، همان مساله ای است كه در صدر اسلام بوده است این مساله جدید نیست ، در اسلام سابقه داشته است و چون مقصد ما اسلام است ، باید هر جوانی یك نیرو باشد برای دفاع از اسلام و همه مردم و هر كسی در هر شغلی كه هست مهیا باشد برای جلوگیری از كفر و هجوم بیگانگان”. (مركز مطالعات آثار امام )
هدف آقای خمینی از تشكیل بسیج این شعار مشهور اوست که همه جا بیان می شود كه « مملكت اسلامی باید همه اش نظامی باشد و تعلیمات نظامی داشته باشد »
تعریف لغوی بسیج از دید دهخدا:
” بسیج به لحاظ لغوی به معنای سامان و اسباب ساز و سازمان جنگ : عزم و اراده ، آماده سفر شدن و آماده ساختن نیروهای نظامی یك كشور برای جنگ می باشد “. ( دهخدا ، 1372 )
در اساسنامه بسیج مستضعفین ، بسیج را به این صورت تعریف كرده اند :
« بسیج نهادی است تحت فرماندهی مقام معظم رهبری كه هدف آن نگهبانی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن و جهاد در راه خدا و گسترش حاكمیت قانون خدا در جهان طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران و تقویت كامل بنیه دفاعی از طریق همكاری با سایر نیروهای مسلح برای ایجاد یک حکومت بزرگ اسلامی است. » ( سپاه از دید قانون 1362 )
یكی دیگر از اهدف تشكیل بسیج آن را بازوی ولایت فقیه دانسته و تك تك اعضای بسیج را سلول های بافت ولایت فقیه می دانند . بهر حال هدف از تشكیل بسیج جذب آموزش ، سازماندهی نیروهای مردمی دانسته و اصلی ترین مساله بسیج ، بكارگیری نیروهای مردمی در ماموریتهای محوله با توجه شرایط سنی بسیجیان اعم از دانش آموزی ، دانشجویی ، كارگری ، كارمندی ، عشایر و غیره می باشد.
با توجه به تعاریف خودشان از بسیج هیچ مسئله بجز ولایت فقیه و حکومت اسلامی برای آنها مهم نیست و خط قرمز آنها رهبری است و هر آنچه که ولایت فقیه برای آنها برنامه ریزی می کنند مثل ربات بدون توجه به پیشامدهای که ممکنه داشته باشه و یا به وجود بیاید به جان ملت و جوانان می افتند وبا بودجه های کلانی که برای این سازمان سالانه در نظر گرفته می شود تمامی امکانات را در اختیار دارند بر اساس قانون برنامه چهارم توسعه سالیانه بایستی اشاره می کنم دوباره بایستی هر سال 400 میلیارد تومان برای بسیج در نظر گرفته شود. سالیان قبل این ارگان از عشایر و روستا نشینان غیور به دور بود اما متاسفانه امروزه با وعدهای که این سازمان به نوجوانان و جوانان می دهد و ایجاد پایگاهای در تمامی روستاها باعث ایجاد یک جو امنیتی و کنترلی بین تمامی ساکنان روستاها شده است. این ارگان تمام قدرت و توانش را به سمت روستا نشینان یارسانی مترکز کرده است که با یک تیر چند نشان را بزنند در زیر به چند نمونه از اهداف بیسج برای ایجاد پایگاه در روستاهای یارسان نشینی اشاره می کنیم.
1.داشتن یک کنترل کامل و جامع بر مناطق روستایی یارسانی
سازمان بسیج با ایجاد پایگاهای در تمامی روستاهای یارسان نشین برنامه ای برای کنترل و نظارت بر روستا را پی ریزی کرده است. این سازمان با توجه به تعاریفی که از آن شده یک سازمان نظامی و وابسته به ولایت فقیه ، اطلاعات و سپاه پاسداران است و با فرستادن افراد و گروهای نظامی به روستاها و تشکیل جلسه و نشست با افراد روستا از اهداف روستا و برنامه های که در روستا قرار است انجام بگیرد با خبر می شوند و با توجه به دستو العمل های تعریف شده سازمانی برای آنها ، هر آنچه را که مخالف افکار و باورها و حتی حرفای ولایت فقیه و احکام اسلامی باشد را متوقف کرده و به طور کامل با وجود پایگاه و افراد انتخاب شده برای پایگاه برمنطقه کنترل دارند و با بازدیدهای که در روستا انجام می دهند به طور کامل بر ساخت و سازهای روستا(منظور احداث جم خانه) اشراف کامل داشته و بیشتر اوقات با هجوم به خانه ها ، بدون داشتن هیچ گونه اجازه از دستگاهای قضایی و زیر پا گذاشتن حریم شخصی انسان و خانواده به طور وحشیانه ای برای جمع آوری دستگاهای ماهواری از این خانه به آن خانه واز این پشت بام به آن پشت بام هجوم می برند تا با این کار مانع از این شوند که مردم روستا اخبار جهان و ایران را از شبکه های خارجی که واقعیت هارا به زبان می آورد جلوگیری کنند.
2.داشتن یک پایگاه محلی برای گزارشات محلی
بسیج با ایجاد یک پایگاه محلی در روستاها و انتخاب افرادی از همان روستا که با توجه به فعالیت ها و همکاریهای که با نظام ، سپاه و بسیج داشته اند به فرماندهی پایگاه منتصب می کنند (وقتی اسمی از فرماندهی می آید خود بیانگر یه فعالیت نظامی است). سپاه پاسدارن و بسیج با ایجاد پایگاه در روستاهای یارسانی نشین از این طریق به هویت تمامی اشخاص روستا دسترسی داشته و همیشه زیر ذربین فعالان بسیج خواهند بود . هدف بسیج برای گرفتن گزارشات محلی از پایگاه روستا برای جوانان یارسانی تحصیل کرده ای که با هویت اسلامی شیعه در تلاش برای پیدا کردن کار و گذر از سد گزینش (که یک معظل بزرگ و حل نشدنی برای تمامی جوانان یارسانی است) ،می باشند اما با گرفتن گزارشات محلی از فعالان بسیج و پایگاه هویت واقعی متقاضی کار و یا هر مسئله دیگر که باور دینی در آن تاثیر گذار است ، مشخص می گردد و جوانان تحصیل کرده به همت عزیزان بسیجی( حتی خود هم نمی دانند که چکار کردند و آنگونه زیرکانه اطلاعات شخص را از آنها می دزدند خود شخص بسیجی هم متوجه کار اشتباه خود نمی شود) باید در کنج خانه اوراق تلخ زندگی کارگری را ورق بزند. نمونه دیگر از این گزارشات محلی در خصوص سربازان یارسانی هستند که به علت فشار و تعبیض های باوری و آیینی در پادگانهای نظامی از ادامه سربازی منصرف می شوند و به دیار امن روستای خود می روند و قید همه چیز را می زنند اما باز به کمک سازمان بسیج و پایگاهای محلی از مکان و زمان حضور شخص با خبر شده و با نیروهای که نه حریم شخصی و نه ارزش انسانی برایشان مهم است به طور شبانه به خانه فرد فراری هجوم برده و او را روانه زندان و جرایم نقدی و اضافه خدمتهای سالیانه می کنند. بسیار زیادن جوانانی که از ترس دستگیری و زندانی شدن، در اماکن دیگر و دور از خانواده شب را با ترس و لرز صبح می کنند.
3.داشتن برنامه بلند مدت برای نابودی باور یارسانی
بسیج یک سازمانی است که اهداف و برنامه های آن کامل روشن و مشخص است همانطور که شخص خمینی خطاب به بسیجیان گفت ” بسیجیان بایدبه فکر حکومت بزرگ اسلامی باشند و این شدنی است” برای ایجاد یک حکومت یکپارچه اسلامی و خالی از اقلیتهای دینی دیگر در تلاش هستند. بسیج با تشکیل مراسمات و جلساتی که در پایگاهای روستایی یارسانی نشین تشکیل می دهد با خواندن قران ، بیان روایتهای اسلامی و احادیث اسلامی تلاش برای نشان دادن یک تصویر برخلاف واقعیت اسلامی و پنهان کردن چهره واقعی اسلام و در تلاش برای کم رنگ کردن ، جذب کردن نیروهای بیشتر و نابود کردن فرهنگ و آیین یارسانی هستند. هر ساله در هفته بسیج مردم روشن دل روستایی را برای خواندن صلوات و شعارهای اسلامی ، آنها را به شرکت در راهپیمایی هفته بسیج به عنوان بسیج عشایر مجبور می کنند تا یک سیاهی لشکر از عشایر و روستاییانی که حتی با دشمن خود با مهر و محبت رفتار می کنند، داشته باشند و از این پاکی و اعتماد عشایر سو استفاده می کنند ، فقط و فقط برای پیش بردن اهداف اسلامی. این سازمان زمانی که تسلط کامل بر منطقه پیدا کنند شروع به راه انداختن فعالیتها و برنامه های از قبیل مسابقات قرانی در بین کودکان و نوجوانان ، آموزش نماز و وضو …. می کند و با راه انداختن کاروانهای برای تجدید پیمان با آرمانهای خمینی و اردوهای زیارتی که همراه با یک مبلغ دینی است به اماکن امامان عرب رفته و متاسفانه بارها شاهد حوادث تلخ و ناگوار در این گونه اردوها و کاروانها (راهیان نور) که موجب مرگ وداغدار کردن خیلی از خانوادهای این کودکان شده است ، شده ایم.
4.ایجاد اماکن اسلامی و تشویق جوانان به این سمت و سو
سازمان بسیج با همت دولت و بودجه های کلانی که دولت در اختیار آنها گزاشته است اکنون تمام وقت و انرژی خود را بر روی کودکان و نوجوانان متمرکز کرده است و با برنامه های که از هم اکنون برای آنها پی ریزی کرده است در مدت چند دهه آنان را آنگونه که خود بخواهند تربیت و پرورش داده اند و با فراهم کردن تمامی بسترهای ترویج اسلامی و آشنا کردن کودکان و نوجوانان با فرهنگ اسلامی و رویدادهای اسلامی شرایط را برای احداث مسجد در روستاهای یارسان نشین ، احداث حسینیه و به راه انداختن دسته های عزاداری و پخش نذری های عاشورایی و ایجاد کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و گماردن یک طلبه از حوزه در هر روستای یارسانی برای بر پا کردن نماز و احکام اسلامی مثل یک غده سرطانی با حمایت از دولت و سپاه پاسداران برای نابود کردن باور دینی یارسانی و جایگزین کردن احکام اسلامی ، در تلاش هستند
5.داشتن یک نیرو قوی ومنسجم متشکل از عشایر برای پیش بردن اهداف و برنامه های نظامی
با توجه به تعا ریفی از بسیج که در بالا به آنها شاره شد و همگی تعریف سازمانی بود بجز تعریف دهخدا ” بسیج به لحاظ لغوی به معنای سامان و اسباب ساز و سازمان جنگ : عزم و اراده ، آماده سفر شدن و آماده ساختن نیروهای نظامی یك كشور برای جنگ می باشد ” کامل روشن است که هدفش ایجاد یک لشکر و آموزش به آنها برای دفاع از احکام و حکومت اسلامی است. سازمان بسیج با آموزشهای نظامی به کودکانی که حتی سن آنها به سن قانونی نرسیده در تلاش برای ایجاد یک قوای آموزش دیده برای پیشبرد اهداف نظامی ، از بین بردن آشوب های داخلی و خیابانی و حتی مبارزات حکومتهای اسامی که اکنون در خاورمیانه شاهد آن هستیم، است . لذا اینان با آموزش به کودکان و دادن اسلحه به دست آنها و آموزش تیر اندازی با انواع اسلحه های نظامی یک نیروی جوان و آموزش دیده پرورش می دهند که این زنجیره آموزش در طول زمان قطع نخواهد شد چون تا حکومت اسلامی هست بسیج هم هست.
اگر امروز ما هوشمندانه اقدام کنیم و همکاری خود را با بسیج و دیگر ارگانهای وابسته به آن را قطع کنیم مطمئنا تمامی برنامه ریزی آنها از هم پاشیده می شود اما هر گونه همکاری و فعالیت با بسیج یعنی با دست خود تبر به ریشه آرمانهای یارسانی خود زده ایم تن دادن به خواسته های امروز آنها یعنی قبول کردن خواسته های فردای آنها ، و خواسته های فردای آنها چیزی بجز نابودی آیین یارسانی و ایجاد یک حکومت یکپارچه اسلامی نخواهد بود لذا همیشه گفته شده که پیشگیری بهتر از درمان است . امیدوارم که غیور مردان عشایر و روستاییان یارسانی از پیامدهای این گرگ گرسنه (بسیج) با خبر شوند و آینده خود ، فرزندان و خانواده خود را به امتیازهای که بسیج برای پیش بردن اهدافشان قرار داده است با هیچ چیزی عوض نکنند . با اشاره به ضرب المثل کوردی ” سلام گرگ بی طمعه نیه” مطمئن باشید که تمامی امتیازاتی که بسیج به بسیجیان می دهد در عوضش چیزهای به دست می آورد که شاید برای ما مشخص و یا قابل لمس نباشد اما آنها به کار خود واقف هستند و همه در این زمینه متخصص و آموزش دیده هستند .
در آخر برای تمامی زلال دلان روستایی که حتی با دشمن خود نیز با مهر و محبت رفتار می کنند و آغوش گرمشان همیشه پذیرای تمامی انسانها با هر باور ، نگرش و طرز فکری ، است آرزوی سربلندی و سر افرازی را دارم و امیدوارم این نگارش بتواند دیدگاه حتی چند نفر به این مشکل و معظل بزرگ عوض کند.
سیروس سنجابی
17/8/2016