Breaking News
Home / امیر سلیمی / انقلاب ٢٢ بهمن ٥٧ و جامعەای یارسان

انقلاب ٢٢ بهمن ٥٧ و جامعەای یارسان

یارسان میدیا
١٦\٢\٢٠١٩

امیر سلیمی:

امیر سلیمی
امیر سلیمی

آنچە ما شاهد آن هستیم این است کە احزاب سیاسی، نحلەهای فکری، گروهای اجتماعی دینی و اتنیکی، ‌طبقات و اقشار اجتماعی هر کدام از گوشە نگاە منافع و نظرگاە باوری و ایدئولوژیکی و خاستگاە اجتماعی خود انقلاب ٢٢ بهمن را تحلیل و تفسیر می کنند. همە ما بدلیل وابستگی فکری ، اجتماعی وسیاسی میدانیم واقعیات انقلاب موضوعی جدا از تعبیر و تفسر از آن می باشد، اما هر تفسیری از طرف هر کس و سازمان و گروە اجتماعی میتواند واقعیتی ذهنی برای او و آن باشد.

انقلاب (زیر و رو کردن ،لاتین,” revolutio”) اصطلاحی است که نشان دهنده تغییر قابل توجه است، و در بسیاری از زمینه های مختلف استفاده می شود. مثلا در مورد انقلاب صنعتی می توان گفت که نوع جدید اختراع “انقلابی” است. در سياست و تاريخ، این اصطلاح ترجیحا برای اشکال مختلف تغيير سيستم اساسی و در مورد اشخاص يا گروه هایی که خواهان تغيير سيستم هستند استفاده می شود. انقلاب یک تحول بنیادی و کیفی، یک چرخش بزرگ و اساسی در زندگی جامعە است. در دلخراش ترین حالت خیلی از انقلابها منتج بە برداشتن استبداد قدیم و کهنە و جایگزین نمودن آن با استبداد جدید و نو شدە است.

در تاریخ انقلابهای زیادی روی دادە است ، بعضی ها برای بهتر شدن، بعضی ها برای بدتر شدن و برخی از افسانه ترین Legendary انقلابها در فاجعه خالص و مطلق به پایان رسیده اند. دو مورد از معروف ترین انقلاب های تاریخ، انقلاب فرانسە (1789) و انقلاب روسیە (1917)، دراماتورژی شگفت انگیزی داشتند.

متأسفانە ما. جامعە یارسان، دارای تاریخ خودی و نوشتە از این برهە از حساسترین تاریخ خود نیستیم. اما تاریخ شفاهی جامعە یارسان به وضوح نشان میدهد کە واکنش فوری، کە بعدا ز ٤٠ سال درستی و واقعبینانە بودن خود را نشان دادە است، مخالت با انقلاب بر اساس بازگشت بە ارزشهای اصیل جامعە بی طبقەی توحیدی دوران محمد و علی بود. تلسکوپ مردم یارسان برخلاف روشنفکران، چپهای بحران زدە ایدئولوژیکی عکس خمینی را در ماە ندید. جامعەای یراسان بدون آنکە کتاب “ولایت فقیە” خمینی را بخواند ، درک و تبیین تاریخی از “سیاە خەتان” و حکومت اسلامی داشت. نیروەهای چپ بی خبر از خود با شعار های ضد امپریالیستی (آنها تسلیم محض امپریالیست شوروی شدە بودند) با قرار گرفتن در سنگر نیروهای کهنە پرست مذهبی کە نگران نفوذ ارزشهای غربی در جامعە بودند سرنگونی نظام موجود را راەحل تمام مشکلات می دانستند.

جامعە یارسان بعداز “اصلاحات ارضی” و برنامە سوم عمرانی در زمینە اجتماعی و اقتصادی دگرگونی ریشەای در ساختار مناسبات و روابط اجتماعی و اقتصادی تجربە کرد. دست خوانین و زمینداران بزرگ از توی سفرەی مردم بیرون کشیدە شد و مردم بە استقلال اجتماعی و اقتصادی رسیدند. انقلاب نظام اجتماعی قدیمی و کهنە را دوبارە زندە کرد و امروز ما شاهدیم کە سادات و خاندان موجود چگونە با سیاست متعفن “تفرقە بیانداز و حکومت کن” بە نمایندگی از طرف نهاد “ولایت فقیە” جامعەای یارسان را بە گروگان و اسارت گرفتە اند. نهاد خاندان و سادات کپی بیش از نهاد ولایت فقیە برای ترمز پیشرفت اجتماعی و توسعە سیاسی نیست.

این نهاد در اولین روزهای انقلاب برای اعلام “بیعت” با خمینی نزد او رفتند و پشت پردە و بدور از داوری افکار عمومی مردم یارسان از آن روز تا کنون براساس قرادادی نانوشتە برای حفظ شرایط مورد نظر با هم همکاری و همراهی کردە اند. این نیروە اجتماعی درون جامعە یارسان بە تدریج در تحریف هویت دینی و فرهنگی جامعە یارسان همدست و همکار نهاد “ولایت فقیە” شد.

قانون اساسی رژیم بر اساس فقە شیعە اثنی اعشری تدوین شدە است و محدودیتهای و موانعی برای پیروان غیر شیعە دوازدە امامی برای تصدی امور سیاسی و اقتصادی قائل میشود. اما در همان حال قانون اساسی دارای موارد و اصولی است کە در صورت رعایت قوانین قدسی و شرعی حقوق محدود و ناقص فردی برای افراد و اجتماعات تضمین می کند، اما ناگفتە نماند کە جامعە یارسان از این اجتماعات مورد نظر نیست و از لحاظ حقیقی و حقوقی در چهارچوب قوانین نظام دارای موجودیت هویتی، دینی، اجتماعی و حتی انسانی و ذاتی نیست. جامعەی در کنار جامعەی بهائی از معدود جوامعی است کە در ابعاد مختلف مورد ظلم، اجحاف و تبعیض قرار میگیرد. هامنطور کە فوقا اشارە شد جامعە یارسان یا بهتر و روشنتر بگوییم افراد متعلق بە آن بر اساس قوانین مدون و غیر مدون وجود حقیقی و حقوقی ندارند و این بنوبەی خود راە را برای سرکوب، تحقیر و تجاوز بە حقوق انسانی و ابتدائی آنها باز می گذارد.

از بدو سرکار آمدن این نظام مذهبی در ایران در سال ١٣٥٧ تاکنون سوغاتی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بغیر از و بهتر از سرکوب، تجاوز و تبعیض برای مردم یارسان بە ارمغان نیاوردە است. انقلاب ٢٢ بهمن نە فقط آزدیهای مدنی و امنیت اجتماعی و اقتصادی نسبی جامعە یارسان را نابود کرد، بلکە دوبارە جامعە یارسان را بە دام و تلەی نیروی ضد ترقی اجتماعی سادات و خاندان انداخت.

امیر سلیمی

اسلو،

١٦ فویە ٢٠١٩

[wpforms id=”4110″]

8 comments

  1. It’s the best time to make a few plans for the future and
    it’s time to be happy. I’ve learn this submit and if I may
    I desire to counsel you some fascinating things or advice.
    Maybe you could write subsequent articles regarding
    this article. I desire to learn even more issues approximately it!

  2. Thanks for the good writeup. It in fact used to be a amusement account it.
    Glance advanced to far added agreeable from you! However,
    how could we keep in touch?

  3. Thanks , I have just been looking for information about
    this subject for a while and yours is the greatest
    I have found out so far. But, what concerning the bottom line?
    Are you certain about the source?

  4. Good write-up. I absolutely appreciate this website.
    Thanks! cheap flights 34pIoq5

  5. Wow, this article is nice, my younger sister is analyzing such things, thus I am going to inform her.

    34pIoq5 cheap flights

  6. Good day! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
    I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?
    cheap flights 31muvXS

  7. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found
    that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels.

    I will be grateful if you continue this in future. Lots of people
    will be benefited from your writing. Cheers!

  8. Hi to every one, the contents existing at this web site are genuinely
    awesome for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.

دیدگاهتان را بنویسید